Bezinning over Licht en Liefde

Licht….. onze eerste ontmoeting op deze aardbol, ons eerste beeld; immers, rechtstreeks uit de veilige, warme gewichtloosheid van de moederschoot, ‘zagen we het levensLicht’, een zegswijze die steeds minder gebruikt wordt, maar zoveel belofte inhoudt. Op dat moment nog is iedereen gelijk …

Licht zorgt al eeuwen, en lang voor de gloeilamp was uitgevonden, voor warmte, verbinding, troost ….. de vrede van een flakkerende kaarsvlam, de innerlijke rust als je focust op die vlam, het Lichtpuntje in de duisternis van de donkerste dagen, het eindpunt van de blinde tunnel. Iemand die ‘het Licht heeft gezien’ is tot een helder en louterend inzicht gekomen, een gedachte die klaarheid, vertrouwen, rust en voorspoed met zich meebrengt.

Lichtvoetig als een hinde, Lichtgevleugeld als een engel, Lichtgevend als een fakkel, Lichtstralend als een ster …. Alleen maar positieve associaties.

Begrippen worden vaak mee gedefinieerd via hun tegengestelde, dat geldt niet in het minst voor Licht. Het tegengestelde hier is ‘duisternis’, symbool voor tegenspoed, chaos, angst, onduidelijkheid, mindere kantjes. Wie de weg opgaat van Persoonlijke Groei, kan hierin enkel vooruitgang boeken door het liefdevol omarmen van de donkere facetten van zijn eigen ik.  Enkel door het contrast met duisternis komt het Licht tot zijn volle glorie.

Licht is ook het tegengestelde van ‘zwaar’, als we de stenen uit de rugzak kunnen ‘lichten’, valt de last van zorgen van onze schouders, voelen we ons ‘lichter’.

ZonLicht omvat het Licht als wezenlijk deel, als verbinding met warmte bovendien.  Licht straalt, Licht schittert, Licht voedt, Licht verwarmt, Licht verzacht met zijn tedere gloed de scherpe kantjes van ons bestaan.

Licht staat symbool voor onze innerlijke kracht; kracht, die we kunnen aanwakkeren als de vlam van een kaars, om het te laten stralen naar de naasten om ons heen, steeds sterker, steeds wijder, naarmate we zelf verder groeien in mildheid, vergeving en verbinding met onszelf en naar elkaar.

In de donkerste dagen van het jaar, wordt binnen het warme cocon van menige huiskamer een kaarsje ontstoken, worden we ten overvloede omgeven door honderden lichtjes in het straatbeeld en de etalages, en toch is het dat nederige kaarsje op de huiselijke tafel dat meer betekenis heeft en schenkt.

Als je iemand een geschenk geeft vanuit het hart, geef je een stukje van jouw licht mee, ben je als een hennepdraad binnen het stoere trostrouw dat voor verbinding staat, en waar een anker aan vasthangt, dat een waarborg is voor het mogen aanmeren in een veilige haven.

Zoveel uitdrukkingen bewieroken de waarde van Licht, honderden gedichten zijn erover geschreven, we hebben de Eeuw van de Verlichting gekend, maar het ware licht vinden we in de kern van onszelf, die er altijd is en zal zijn.

Laten we samen ons licht laten stralen, in een zachte gloed, die knetter voor knetter en flakker per flakker uitgroeit tot een laaiend vuur van vreugde en Liefde, dat vrede, vergeving, mildheid en verbinding kan brengen in de vaak grauwe wereld rondom ons…………..  

In Liefde neergeschreven,   

Carla 


Geschreven door mycelium teamlid: Carla Gordens van Geluksarchitect

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *