Het leven als een puzzel

Banner Sofie Storms

Ik vergelijk graag het leven met het leggen van een puzzel. Tijdens de reis, die het leven heet, ga ik op zoek naar de ontbrekende puzzelstukken. Maar ontbreken zij echt of zie ik ze gewoon niet? Door mijn blinde vlekken zou het wel eens kunnen dat mijn puzzel compleet is en dat ik ze niet kan zien. Een tool om dit te achterhalen is een gesprek met iemand die hiervan haar passie heeft gemaakt. Iemand die voor jou even de spiegel voor houdt.

Samen puzzels oplossen, heerlijk…

Het leven is zoals een puzzel. Zo zie ik het althans.

Ik  voel dat ik verschillende puzzelstukken al heb mogen verzamelen en in elkaar steken. Het geeft mij een fijn gevoel.

Ik ben een nieuwsgierig mens en vind het heerlijk om op zoek te gaan naar de ontbrekende stukken of de niet zichtbare stukken zichtbaar maken. Ja soms liggen een aantal stukken in het duister en vragen ze om belicht te worden… Ik begin er niet altijd enthousiast aan maar met zekerheid weet ik dat het mij altijd tot een mooier resultaat zal leiden.

Als ik er de moed niet voor heb, dan laat ik ze soms liggen en dat is ook prima. De kunst is dan voor mij om hierover geen oordeel te hebben want een gedachte als : ‘Allé Nath, pak dit toch aan… wees moedig en niet flauw’  kan wel eens in mijn hoofd rondspoken…

Ik kan wel zeggen dat ik mezelf train om te puzzelen. Ik geniet ervan.. én ik geniet ook van mijn half afgemaakte puzzel.. Daar had ik vroeger wat meer moeite mee…Ik wou de puzzel zo snel mogelijk gelegd hebben om daarmee klaar te zijn… Ik heb voor mezelf de druk hierover weggenomen door de reeds gelegde puzzelstukken te appreciëren net zoals de onzichtbare of nog niet gevonden stukken.

Het houdt op die manier de mysterie van het leven in stand en dat maakt mij steeds nieuwsgierig naar de volgende dag.

Een nieuwe dag om beleeft te worden; waar ik al dan niet een puzzelstuk zal vinden of niet… door te zoeken of door gevonden te worden…heerlijk…

Het leven als een avontuur zonder te weten wat morgen zal brengen, en wel weten dat ik zelf kleur aan mijn dag zal geven…

De vraag is dan: welke kleur ? Groen, geel, blauw of eerder bruin, grijs, zwart … Zwart is ook oké… als ik het beu ben, gooi ik wel nog wat glitter eroverheen… of plak ik er fluorescerende sterren op…

Ik ben de creator in mijn leven en vanaf de dag dat ik dit ontdekte overkwam mij niets meer… Wat gebeurde, liet ik zelf gebeuren. Wat niet gebeurde, hield ik zelf tegen.

Wat ik belangrijk vind is om duidelijkheid te hebben als ik een puzzelstuk vind of het gaat om een puzzelstukje van mezelf of heb ik die van iemand anders opgeraapt en probeer ik die in mijn meesterwerk te wringen?

Soms kan er al iets wringen. Bijvoorbeeld wanneer er een stukje ligt die niet op zijn plaats ligt. Dan kan ik best wat aan mijn puzzel sleutelen want ik weet dat door het onveranderd te laten liggen, ik geen meter vooruit zal geraken.

Soms betrap ik mij dus op het wringen van een puzzelstuk die eigenlijk niet van mij is. Ik zie of voel iets wat niet bij mij hoort maar probeer er dan betekenis aan te geven. Ik heb iets te leren. Dit stukje is niet van mij maar het nodig mij wel uit om even aan zelfreflectie te doen. Wat wil ik hiermee? Wil ik dit begrijpen of wil ik dit aan de kant schuiven?  Moet ik er überhaupt iets mee doen? Of mag ik dit voor eens aan de kant leggen? Wat voor mij een les zou zijn en wat dan aan de kant gelegd wordt, zal uiteraard als een boemerang op een ander manier tot bij mij komen. Of misschien is de puzzelstuk wel van mij maar moet ik er een paar stukjes van afknippen zodat het bij mijn gehele nieuwe puzzel past.

De puzzel ziet er misschien ondertussen niet uit als de puzzel op de voorkant van de doos… Ik heb die wat aangepast in de loop van mijn leven.

Ik mag dit doen, zo vaak als ik wil. Ik ben de creator van mijn puzzel en ik beslis hoe het eruit ziet en hoe snel ik het maak en welke stukken ik hiervoor wil gebruik. Ik mag zelfs achteraf stukken vervangen, herschikken of weggooien. Ja ik mag dat… want dat is het voorrecht van het leven…

Wil jij graag samen met ons kijken naar je reeds gelegde puzzel? Om te zien of jij het anders kan leggen, nog stukken nodig hebt, of…

Dan bied ik jou onze hulp hiervoor graag aan … contacteer ons zodat wij kunnen bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Het myceliumteam staat klaar voor jou als dit in jouw puzzel past!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *