Duurzaam leven met kruiden en etherische oliën.

Ik inspireer jou graag met lenterecepten voor een proper huis, propere was en planten die je zeker in jouw tuin of op jouw terras zou moeten planten. Het lijkt misschien moeilijk maar eens je hiermee weg bent zul je merken hoe eenvoudig en hoe multi-inzetbaar kruiden en etherische oliën kunnen zijn. Goed voor jou, het milieu en je portemonnee.😉


Milieuvriendelijke allesreiniger

Ingrediënten
50 ml witte azijn
450 ml gedistilleerd water
schillen van citroen en/of sinaasappels of 20 à 30 druppels essentiële oliën

Bereiding
Neem 50 ml witte azijn. Vermeng die met 450 ml gedestilleerd water. Parfumeer de azijn door de schillen van citroenen, sinaasappels of mandarijnen erin te laten trekken of voeg 20 à 30 druppels essentiële olie naar keuze toe. Doe alles in een sprayfles en gebruik het als ontvetter of voor extra glans.

Opgelet!
Deze allesreiniger gebruik je maar beter niet voor pc- en tv-schermen. Azijn en essentiële olie kunnen te agressief zijn en voor beschadigingen zorgen. Gebruik ook een degelijke sprayfles. Sommige plastic producten kunnen de kracht van essentiële oliën niet aan. De binnenkant van de fles wordt dan langzaam aangetast.


Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Van Siberië tot aan de Himalaya, van Azië tot Europa, overal vind je het driekleurig viooltje. Deze winterharde eenjarige of tweejarige plant die tot 40 centimeter hoog wordt, bloeit van mei tot augustus. Gewijd aan de maagd Maria door zijn kleuren hemelsblauw, purper en goud werd het driekleurig viooltje van oudsher gebruikt bij huidaandoeningen en als koortswerend en zweetafdrijvend middel. Tegenwoordig vind je het als tinctuur, poeder, infuus, kruid en in zalven vanwege zijn bloedzuiverende, ontstekingswerende en ontgiftende kwaliteiten.


Wasgel voor witte was

Ingrediënten
100 g marseillezeepvlokken
2 el natriumbicarbonaat
2 el sodakristallen
3 l kokend water
2,5 l koud water

Bereiding
Doe alles behalve het koude water in een schone emmer. Je mengsel gaat meer indikken door de sodakristallen en het natriumbicarbonaat. Meng met een mixer tot alles opgelost is tot een mooi geheel.

Giet na 24 uur 2,5 l koud water op je mengsel en mix het geheel tot je de structuur van een wasgel krijgt en voeg eventueel essentiële olie toe.

Als een extra geurtje niet nodig is, dan is de wasgel nu al klaar.
Doe 100 ml van de wasgel op de bodem van je wasmachine en leg nu je vuil wasgoed erop.
Ik doe er graag natuurlijke geurtjes bij en gebruik bv. essentiële olie van: zoete sinaas (voor mijn dochter, die het heerlijk vindt als het wasgoed naar snoepjes ruikt), pepermunt (in de zomer, voor een extra fris gevoel), lavendel (werkt bacteriedodend en ook ontspannend), theeboom (als er huisgenoten ziek zijn geweest en je alles extra schoon wilt), geranium en citroen (voor een vrouwelijke toets)

Ofwel meng je 20 à 30 druppels in je wasgel of meng je per wasbeurt de gewenste geurtjes in de gel.

Handig doseren kan door je wasgel in een kan met tapkraan te gieten.


Geranium (Pelargonium graveolens)

Pelargonium is afgeleid van het Griekse woord pelargós, dat ‘ooievaar’ betekent. Het wordt zo genoemd vanwege de gelijkenis van de vrucht met de snavel van deze vogel. Essentiële olie van pelargoni- um kennen we onder de foute naam ge- ranium. Pelargoniums hebben vochtvasthoudende stengels en zijn vorstgevoelig.

Ze hebben geurige bladeren. Vermeerderd door zaad en stekken bestaan er honderden soorten pelargoniums, die veel verschillende groeivormen en habitats hebben. De pelargoniumbloemen zijn asymmetrisch en hebben een honingkokertje achter de bloembladen. Plant ze aan in je tuin om muggen en vliegen te verjagen.

Essentiële olie van geranium ontstaat door stoomdestillatie van het bovenste deel van de bloeiende plant. De beste geraniumolie draagt de naam ‘bourbon’ of ‘rosat’. Voor 1 liter olie is 500 tot 1.000 kilo geraniumblad nodig.

Hildegard van Bingen gebruikte vaak geranium bij de behandeling van buikloop en bloedingen. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt tegen diarree, dysenterie (een zware vorm van diarree, gekenmerkt door bloed in de ontlasting), bloedingen, tandvleesproblemen en aambeien.


Olie van Geranium

Ingrediënten

• 100 g kleingesneden verse bladeren

• 100 ml sesamolie (Sesamum indicum)

Bereiding

Laat 100 g kleingesneden verse bladeren van geranium (Pelargonium graveolens) twee weken op een zonnige plek weken in sesamolie. Geen verse geranium beschikbaar? Meng 10 druppels essentiële olie

in 100 ml basisolie. Dit 100 procent natuurlijke, huidhelende brouwsel zal je helpen tal van huidproblemen te overwinnen.

Meer info? Ga dan naar www.bycreosa.com

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *